sobota 30. června 2012

10 denní dovolená v severním Portugalsku (část 5/7) // 6. DEN – Výlet na kole do města Valença na hranici se Španělskem



PROGRAM DNE
Dnes jsme si pronajali od Siân a Steva kola a vyrazili na náš první výlet na kolech. Plán byl dojet na kolech do města Valença (www.cm-valenca.pt), přejet do Španělska a pak zpět do Portugalska, zpět do Covas. V ten den bylo zrovna opravdu horko, ale celkově jsme si to velmi užili.

Protože vesnička Covas je v kopcích museli jsme nejdřívě sjet do údolí a pak zamířit směr Valença. Při cestě jsme projížděli spoustu krásných malebných vesniček s typickými kostely a mnohokrát jsme se také zastavovali u místních vinic, abychom dočerpali hroznové cukry. Malém jsme pro samé fotografování a ochutnávání ani do Valença nedojeli.

Když jsme tam nakonec dorazili překvapilo nás, jak je město Valença krásné. Historické centrum je postaveno na kopci a je obklopeno masivními hradbami. Důvodem k takovému opevnění je historie válek mezi Španělskem a Portugalskem. Obě země zde rozděluje řeka Minho a město Valença je určité přemostění z jedné strany na druhou. Na druhé straně řeky je pak španělská pevnost Tui.
Dnes je však všude mír a tak jsme si i my mohli vychutnat náš pozdní a zasloužený oběd.

K obědu doporučujeme restauraci Restaurante o Monumental (nachází se v centru města. Aadresa: Largo Dr. Alfredo Magalhaes s / n, 4930-688 Valença).
Vzhledem k tomu, že jsme museli ještě šlapat do Španělska a pak zpět do Covas, chtěli jsme si dát něco malého. S naší lámanou portugalštinou jsme tedy obědnali "salade Mista monumentale". Nebyli jsme si úplně jisti slovem „monumentale“, ale vysvětlili jsme si to, že to má nějaký vztah k oněm monumentálním hradbám.
Když nám jídlo donesli, hned se vše vysvětlilo. Slovo „monumentale“ se k hradbám opravdu nevztahovalo... jídlo bylo prosto munumentální :) Portugalské porce jsou opravdu velké, uvidíte. Tak jsme si ještě nechali donést jehněčí s bramborem a říží, tradiční polévku Caldo Verde a završili vše malým espressem :) Naděje, že ještě na kolo vlezem se zmenšovala :)





Nazpátek jsme ale museli, takže po delším odpočinku a s plnými bříšky jsme vyrazili směr Španělsko (kde jsme nasbírali plno jedlých kaštanů na večer) a pak zpět do Portugalska a do Covas.
Protože naše chatka byla v kopcích, nejnáročnější část dne na nás bohužel čekala na konci. Šlapali jsme do kopce co to dalo ale nakonec jsme to zvládli. Za to jsme také byli odměněni velmi krásným západem slunce (podívejte se do galerie).

MAPA (cyklo trasa z Covas do Valenca, Tui a zpět. Délka: 64 km. Náročnost: středně těžké): http://goo.gl/maps/oz5t

Naše fotky ze severního Portugalska: galerie – klikněte zde

Náš tip: dobré hotely, B&B, chaty a chalupy v Portugalsku najdete zde

Užijte si vaši dovolenou v Portugalsku,

Jakub a Eva








Žádné komentáře: